alexolausson

Från gammal olycka till lyckat PB - Tänk först, gör sen.

För dryga kanske 5 månader sedan så var jag med om en olycka när jag tränade Crossfit. Detta var när jag bodde här i Trollhättan och tränade på PLUS för Crossfit Trollhättan. Vi hade ett pass där vi skulle bemästra vår MAX VIKT. 1. Strikta pressar = gick bra / Marklyft = kom aldrig dit för när vi skulle göra knäböj så hände det. Jag jobbade mig upp till mitt PB (personbästa), 100kg som jag haft sedan tidigare, tycker då att det går bra och lägger på ETT ynka kilo till, ett kilo är väl inte så mycket tänkte jag då. 

Det var här jag insåg på bara millesekundrarna att tekniken i varje lyft man gör är viktigare än att få upp en så tung vikt som möjligt. När jag ska vända upp i bottläge så väljer jag av någon anledning att kolla ner på mina fötter och där pressa mig upp, med andra ord, höften har redan tappat stabilitet, magen är inte spänd, ryggen är redan borta ur teknik, så när jag pressar upp så rullar stången ner på min nacke och jag flyger framåt och rakt ner på golvet med stången över nacken. I chock låg jag kvar och vågade inte röra på mig, " tänk om jag inte kan röra mig, tänk om nacken är av" ja, konstiga tankar snurrade och rädslan hos dom andra kom när dom insåg att jag inte riktigt kunde fokusera på vart rösterna kom ifrån, kände inte att någon tryckte eller nöp mig. Men tillslut tog jag mig upp, i chock ignorerade jag det och ville fortsätta, trots att ansiktet pirrade och benen skakade. Efter många om och med satt jag på akuten med en riktigt svullen nacke, rygg, axlar med smärta. Men jag klarade mig bra. 

 

För EN vecka sedan idag var jag i boxen i Stockholm på Crossfit norrort, tillsammans med Cicci för vi skulle köra böj. Allt gick bra fram tills att 100 kg satt på stången. Vill också skriva att jag har inte kört TUNGA böj sedan dess, endast upp på 80kg. När 100kg satt på stången gick bilderna framför ögonen på mig, MEN jag klarade det med 1rep, jag vågade mig upp och la på 0,5kg, ett halvt kilo till, inte mycket men helt seriöst så är det inte mycket mer du behöver höja med på dessa nivåer. Det gick inte, jag blev rädd, jag tappade och Cicci fick hjälpa mig upp, jag testade igen, inte denna gång heller, FAN tänkte jag, det kommer aldrig gå, ALDRIG. Min ena coach Maria sa att jag skulle springa iväg, släppa allt lite, andas och tänka på annat. Jag satte mig i soffan bredvid men det var inte tillräckligt långt bort för att släppa tankarna tyckte dom så Lucas tog med mig till ett annat rum, knäppte på Justin och jag fick drömma mig tillbaka till hans konsert jag var på under den veckan. Efter några minuter kom Maria dit och snackade teknik med mig. Jag lyssnade och kom tillbaka. 95kg på, det fixade jag, lite nervös men det fick jag upp, kände mig säker där. 100kg på, alla skrek " denna har du gjort förr, du klarar det, du satte den förut". Ja precis, jag satte ju 100kg innan. Marias tanke var att jag skulle köra dessa vikter en gång till för att känna mig 110% säker på dom. Jag gick under stången, lite mer bestämd, gick ner och pressade upp, FYFAN, detta var tungt. Det enda jag hörde var" KOM IGEN, DU HAR GJORT DETTA, UT MED KNÄNA, UPP UPP UPP".

PUH, tungt, men jag satte den igen....TRODDE JAG! När jag var påväg att lägga på 0,5kg till så sa Maria. " Nu kan du ringa i pb klockan, du satte den", VA?! Tänkte jag, vikterna ligger ju på golvet. 

Maria säger. " Nepp, det är nu du kanske förstår att du kan, du måste bara bestämma dig, var inte rädd. Dina 100,5kg sitter på, jag har gömt dina små vikter innanför de stora vikterna för att du inte skulle se dom. Det sitter i huvudet som vi sagt"

Ta med fan. JAG SATTE DEN! Nytt pb och jag är så sjukt stolt. Detta funkade för mig, men hade aldrig gjort utan teknikhjälpen, utan peppen och utan att dessa människor visste och såg att jag kunde. Jag kan säga att när ni gör såna tunga lyft, stå ALDRIG själva, ha med en som behärskar att passa er, som vet hur ni fungerar, som kan tekniken själva, ha med någon ni litar på. Jag är så förbannat glad att jag började på Norrort, jag har lärt mig så otroligt mycket av dom, teknik och tänk. Dom är fantastiska, även människorna som tränar där, en familj. Så tänk först, gör sen. Teknik går före vikt. 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas